Hoe kies ik een goed whiskyglas?

How do I choose a good whisky glass?
Het kiezen van een goed whiskyglas is belangrijk voor het verbeteren van je whisky-drinkervaring, omdat verschillende glazen de smaak, geur en algehele ervaring van whisky op verschillende manieren kunnen beïnvloeden. Hier zijn enkele overwegingen waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een whiskyglas:

Vorm van het glas
 • Tulpvormige bril: Deze bril heeft een brede onderkant die naar boven toe geleidelijk smaller wordt. Ze worden vaak gebruikt voor maltwhisky's en helpen de aroma's te concentreren voor een betere geurperceptie.
 • Glencairn Glass: Dit glas is speciaal ontworpen voor het proeven van whisky en heeft een tulpvormige kom en een dunne hals, waardoor de aroma's worden geconcentreerd en de smaak wordt versterkt.
 • Rocks glas (Ouderwets glas): Deze glazen zijn kort en breed en worden vaak gebruikt voor whisky on the rocks of whiskycocktails. Ze zijn niet ideaal voor het concentreren van geuren, maar wel voor ijskoude drankjes.
Materiaal
 • Kristalglas: Kristalglas is duurzaam en kan de kleur en schittering van whisky goed weergeven. Het is vaak de keuze voor serieuze whiskydrinkers.
 • Loodkristalglas: Voor echte kenners is een handgemaakt whiskyglas met loodkristal ideaal. Keuze uit 16 of 24% loodkristal. Dit geeft letterlijk extra gewicht aan een whisky-ervaring.
 • Glas: Gewoon glas is een meer alledaagse en betaalbare optie. Het is prima voor informeel whisky drinken.
Grootte
 • De grootte van het glas is belangrijk. Kies een glas dat groot genoeg is voor voldoende whisky en ijs (indien gewenst), maar laat ook ruimte over voor het ronddraaien van de whisky, zodat de aroma's vrijkomen.
 • Vuistregel: WEE glas (tot ca. 100 ml) is een klein glas voor proeverijen, Standaard glas (ca. 200 ml) en Luxe (handgemaakte) glazen of voor whisky met eventueel ijs, een Tumbler of een Mixer (ca. 300-350 ml).

Persoonlijke voorkeur

 • Uiteindelijk hangt de keuze voor een whiskyglas af van je persoonlijke voorkeur. Sommige mensen geven de voorkeur aan een klassiek Glencairn-glas om single malt-whisky's te proeven, terwijl anderen liever een meer informele aanpak kiezen met een rotsglas.

Doel

 • Denk ook na over het doel van het whiskyglas. Gebruik je hem voor whiskyproeverijen, informeel drinken, cocktails mixen of voor het serveren van whisky aan gasten? Uw keuze kan variëren afhankelijk van het doel.
 • Je drinkt eigenlijk geen whisky, maar je beleeft, ervaart en waardeert whisky. Whisky is een verhaal op zich en brengt je naar je eigen verhaal/wereld en daar hoort een passend glas bij.

Kortom, er bestaat geen 'beste' whiskyglas, maar wel een glas dat het beste past bij jouw persoonlijke smaak en het soort whisky dat je drinkt.

Als je na het lezen hiervan nog twijfelt verhaal, aarzel dan niet om mij een e-mail te sturen (edwin@mood4whisky). Vertel ons dan iets over jouw whiskyverhaal of dat van de persoon aan wie je een glas wilt schenken, dan deel ik graag mijn gedachten met je