Welk glas gebruik ik?

What is the perfect glass for drinking whisky?

De keuze voor een whiskyglas kan afhangen van persoonlijke voorkeur en het type whisky waar je van geniet. Er zijn een paar veelvoorkomende soorten whiskyglazen die vaak worden gebruikt om de proefervaring te verbeteren:

  1. Tumbler of ouderwets glas: Dit is een kort, breed glas met een dikke bodem. Het wordt vaak gebruikt voor het serveren van whisky op de rotsen (met ijs) of voor klassieke cocktails zoals de ouderwetse. Het is een veelzijdig glas dat goed werkt voor de meeste soorten whisky.

  2. Glencairn Glass: Het Glencairn-glas is speciaal ontworpen voor het proeven van whisky. Het heeft een tulpachtige vorm die de aroma's naar de smalle opening concentreert, waardoor je de geuren van de whisky beter kunt waarderen. Het is geweldig om te nippen en de nuances van de whisky te analyseren.

  3. Copita- of Sherryglas: Net als het Glencairn-glas heeft het copita-glas een tulpvorm, maar is kleiner en heeft een langere steel. Het wordt vaak gebruikt voor het proeven en proeven van duurdere whisky's en wordt vooral geassocieerd met Schotse whiskyproeverijen.

  4. Wee glass: Een klein glas is een klein glas, speciaal ontworpen voor distilleerderijrondleidingen of voor als je zin hebt in een klein 'nipje' in plaats van een dram.

  5. Snifter: Een borrelglas heeft een brede kom en een korte steel. Het wordt vaak gebruikt voor cognac en cognac, maar kan ook goed werken voor bepaalde soorten whisky, vooral die met rijke en complexe aroma's.

  6. Highballglas: Een lang en slank glas, het longdrinkglas wordt meestal gebruikt voor cocktails op basis van whisky, zoals de highball zelf of whisky en frisdrank. Hij is ontworpen voor ijs en mixers, terwijl de smaken van de whisky tot hun recht komen.

  7. Neat Glass: Het Neat Glass is een nieuwer ontwerp dat tot doel heeft een evenwichtige ervaring te bieden tussen ruiken en proeven. Het heeft een brede kom, zoals een tumbler, maar met een unieke vorm die de aroma's van de whisky versterkt.

Uiteindelijk komt de keuze voor een whiskyglas neer op persoonlijke voorkeur en het soort ervaring dat je wilt. Als je van een fijne single malt of whisky drinkt waar je van wilt genieten, kan een Glencairn- of copita-glas ideaal zijn. Voor cocktails of informeel nippen kan een tumbler- of longdrinkglas goed werken. Vergeet niet dat het glas dat u gebruikt het genot van uw whisky kan vergroten, maar het belangrijkste is dat u ervan geniet op een manier die bij uw smaak past.